Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Poticaji Za Štedne Kuće

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
administrator

Štedne kuće, štedljive kuće ili niskoenergetske kuće, objekti su koji pridonose očuvanju okoliša, i istovremeno energetskom učinkovitošću omogućuju uštedu na troškovima energije. Ušteda na troškovima, energetska učinkovitost i očuvanje okoliša, termini su s kojima se često, gotovo svakodnevno, susrećemo. Problem realizacije štednih kuća je kao i uvijek, a pogotova sada kad nas razjeda globalna ekonomska dužnička kriza, novac - gotovina - keš. Međutim, štedljive kuće su faktor kojem se itekako treba posvetiti kad su u pitanju zdrav život, održiva zajednica i tranzicija prema boljem sutra.


U društvu ljudi bez zdravog razuma, normalan čovjek se mora ponašati kao luđak - dekoracija je koja usred neograničenog slobodnog prostora krasi zidove suvremenosti unutar kojih smo se zatvorili. Nije na odmet, po tko zna koji put, ponovo se podsjetiti koliko čovjek može postati glup kad mu o tome ovisi radno mjesto - od nedavno, u tu su se svrhu savršeno uklopili članak "Diktatura Ignorancije I Neznanja" i službeni zahtjev "Novac I Mentalna Higijena". Sustav Alternativne Valute Crom i organizacija Jupiter Projekt su nedavno, međusobnom suradnjom krenuli u ostvarenje zajedničkih ciljeva: "Eko Selo, Humanitarni Fondovi I Buvljak". Projekt "Humanitarni Fondovi" je upravo realiziran, aktivnostima od opće društvene koristi su stavljena na raspolaganje značajna financijska sredstva. Kao što je lako za pretpostaviti, iz nekog "nepoznatog" razloga, nitko iz svijeta mass-medija nije našao za shodno tu važnu informaciju prenijeti široj populaciji.
 

Progres - put u bolji svijet i život, u postojećim je uvjetima uglavnom nepremostiva prepreka. Uštedjeti novac novim tehnologijama je koliko god to čudno zvučalo, skupo i neisplativo. Neki sam se dan imao priliku upoznati s primjerom jedne općine koja se s elektrana na fosilna goriva preobratila na vjetroelektrane. Ispostavilo se da proizvodnja električne energije iz vjetra, takozvana beplatna energija, košta 10 puta više od uobičajene.

Ako vam je namjera pridonijeti očuvanju okoliša i ujedno uštedjeti novac, izgraditi štednu kuću će vas nažalost koštati dosta skuplje od onog što ste sigurno pri tome očekivali. Besplatna sunčeva energija - solarni kolektori ili svjetlo i toplina, termo fasade i ostala moderna tehnološka čuda - pametni solarni prozori na primjer; u biti su borba za samo neku sitnu razliku u ponekoj decimali, i to naravno, nakon dužeg vremenskog razdoblja.

U Hrvatskoj, kako na državnom, tako ni na županijskom nivou, pogodili ste, nema nikakvih sustavnih poticaja za pozitivne promjene ovakve vrste - upotrebu najnovijih tehnologija za izgradnju efikasnih energetskih sistema i proizvoda. Financijska pomoć, ili jednostavno rečeno, niskoenergetski objekti i sufinanciranje, dvije su stvari koje nikako ne idu zajedno.

 

 

Međutim, to što u domaćem programu poticaja stanogradnje ne postoji stavka "racionalno raspolaganje energijom", ne mora značiti i da ekološki prihvatljiv objekat, niskoenergetska gradnja, to jest štedljiva kuća, neizostavno mora predstavljati samo jedno: naučno-fantastični film, neostvarivi san ili raspeće na križu kreditne milosti i nemilosti financijskih vampira.

Zašto da ne? Zašto bi Federalne Rezerve i Europska Centralna Banka po tome bile bolje od nas? Na kraju krajeva, stvaranje financijskih sredstava u današnjem modernom svijetu, samo je pitanje običnog pritiska na gumb kompjuterske tastature. U trenucima civilizacijskog kolapsa, postoji li jedan jedini racionalni razlog zbog kojeg bi se čarobnim napitkom i dalje trebali častiti samo za to nekim nepisanim pravilom, predodređena nedodirljiva gospoda iz bankarskog svijeta?

Ako čitaš ova slova, ako si pošten i iskren, i imaš za to volje i znanja, razumiješ što su alternativne valute i shvaćaš kakve mogućnosti otvaraju, onda si možda upravo ti taj, menadžer za dodjelu poticaja za izgradnju efikasnih energetskih sustava i proizvoda. Ugovor "Humanitarni Fondovi" između organizacije Jupiter Projekt i Udruge Crom Alternativna Razmjena, primjer je koliko jednostavno i brzo, takvo nešto može biti ostvareno, i to na puno širem nivou od samo Hrvatske...

 

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 5180 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum