Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: Iz Kuhinje, Vrta i Livade

Iz Kuhinje, Vrta i Livade 10 years, 10 months ago #379

  • teuta
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 146
  • Karma: 6
Spoznaja da je sva materija u stvari energija, temelj je shvacanja da smo mi u stvari dinamicki energetski sistemi. Pošto smo mi dio dinamickog sistema univerzuma u stalnom kretanju i promjeni suština iscjeljenja je da budemo u ravnotezi. Na kvantnom nivou mi smo doslovno dio univerzalne energije gde svaki nas dio, bilo fizicki, emocionalni, mentalni, duhovni, mjereno na nivou elektromagnetizma, vibrira na odredjenoj frekvenci.
Prema holografskoj koncepciji svaki djelic organizma predstavlja cjelokupan organizam u malom (DNK predstavlja informaciju u celini). Zdravlje je istancana dinamicka ravnoteza izmedju naseg fizickog, eterickog, astralnog, mentalnog, spiritualnog tijela ..itd Zdravlje predstavlja protok vitalne zivotne energije kroz sva njegova tijela, a bolest je njena stagnacija ili blok. Još su stari kineski lijecnici prije nekoliko tisuca godina taj tok zivotne energije slikovito usporedivali sa tokom rijeke, od izvora do ušca. Prema nekim prijevodima tu zivotnu snagu su nazvali “prirodna iscjeljujuca sila”.
Sastavni dio svakog zivog bica je prirodna tendencija ka samoizljecenju, a to se dešava neprekidno i bez prestanka na podsvjesnom nivou.
Akupunktune tocke koji se nalaze na površini naše koze (izmedju fizickog i eterickog tijela) su u stvari ulazno-izlazna vrata za zivotnu energiju koja vibrira na raznim frekvencijama. Tocke su povezane u energetske kanale (meridijane) koji dalje komuniciraju sa organima i dijelovima tijela kojima pripadaju. Svi organi su energetski i funkcionalno medjusobno povezani , takodjer u svakom trenutku šalju i primaju (biofeedback princip) informacije iz centrale, našeg mozga.
Ovaj biološki mehanizam (biofeedback-biorezonaca) radi mimo naše volje na podsvjesnom nivou.
Cijelo vrijeme pricamo o energiji koju putem hrane, vode, disanjem unosimo u organizam. Ona se transformira nizom kompleksnih fizioloških procesa (Krebsov ciklus). U tijelu se vecina informacija i prijenos impulsa dešavaju na nivou stanicne membrane (kalijum-natrijum pumpa). Svaka stanica je mala potrošna baterija koju s vremena na vrijeme treba dopunjavati i obnavljati. Sve se ovo dešava na podsvjesnom nivou po shemi DNK, a na svijesnom nivou mi tu energiju dopunjujemo zdravom hranom, cistom vodom i zrakom, pozitivnim mislima, kretanjem, odmorom, snom.
Što je stres? Stres je sve ono što naše bice dovodi u neprirodni disbalas . Ako dugo traje remeti naše zdravlje, jer tijelo troši svoje rezerve i snagu da se na prirodan nacin izbori sa njima. Samo da navedem par stresora; toksini (zagadjena hrana, voda,zrak, teški metali,kemikalije, deterdženti, kozmeticki preparati…), mikrobi (bakterije, virusi, paraziti, gljivice…), trauma( fizicka, psihicka, emotivna), utjecaji iz okoline ( vlaga, vjetar,suhoca, vrucina, hladnoca….tehnološka i druga zracenja, radijacije, X-zraci i sl), manjak ili višak nutritivnih supstanci (minerali , vitamini, bjelancevine, masti, enzimi…) mentalno emotivni uzrocnici (pretjerana briga, strah, bijes, ljutnja, gnjev, pohlepa, ogorcenost, tuga….) ali takodjer nedostatak ljubavi, prijateljstva, intelekualne stimulacije, neznanje i nesvjesnost postupaka koji utjecu na naše tijelo…takodjer nasljedni faktori, konstitucija ….itd

Nemam namjeru pričati o kvantnoj medicini jer nisam ni liječnik ni kvantni fizičar, samo sam ovim copy-paste člankom htjela naglasiti kako niti jedna bolest nije bolest područja gdje se manifestira već cijelog organizma i da trebamo otkriti uzroke a ne samo sanirati posljedice. Jedan zoran primjer mi pada na pamet, recimo padne vam pegla na nožni palac i od boli vam je pozlilo ili vas je zaboljela glava, nećete uzeti lijek protiv mučnine ili aspirin već ćete staviti led na palac. Malo smo se u ovom potrošačkom društvu previše oslonili na sintetičke lijekove umjesto da osluškujemo svoj organizam povezujući emocionalno, psihičko i fizičko stanje.

Sintetičke tvari su one tvari čiju kemijsku strukturu ne možemo naći nigdje u prirodi...prirodno identične tvari nisu sintetičke tvari (proizvedene u laboratoriju ali sa istom kemijskom strukturom kao u prirodi).
Naš organizam može iskoristiti prirodne i prirodno identične tvari. Na sintetičke tvari i teške metale reagira upalama i alergijama. Ako samo ublažavamo reakcije a ne rješavamo se uzroka, sintetičke tvari i teški metali se nakupljaju u organima, najčešće u jetri i stavraju nove probleme. Pa tako ako smo bili alergični ili na bilo koji drugi način osjetljivi na nešto iz hrane, i nismo prestali to konzumirati nakon alergije postoji mogućnost da u određenom periodu života steknemo neku autoimunu bolest.

DETERDŽENTI
Sodium Laureth Sulfate (SLES) and its close relative Sodium Lauryl Sulfate (SLS) are commonly used in many soaps, shampoos, detergents, toothpastes and other products that we expect to "foam up". Both chemicals are very effective foaming agents, chemically known as surfactants.
Unfortunately, both sodium laureth sulfate and its cousin are also very dangerous, highly irritating chemicals. Far from giving "healthy shining hair" and "beautiful skin", soaps and shampoos containing sodium laureth sulfate can lead to direct damage to the hair follicle, skin damage, permanent eye damage in children and even liver toxicity.
Although sodium laureth sulfate is somewhat less irritating than SLS, it cannot be metabolised by the liver and its effects are therefore much longer-lasting. This not only means it stays in the body tissues for longer, but much more precious energy is used getting rid of it.
A report published in the Journal of The American College of Toxicology in 1983 showed that concentrations of SLS as low as 0.5% could cause irritation and concentrations of 10-30% caused skin corrosion and severe irritation. National Institutes of Health "Household Products Directory" of chemical ingredients lists over 80 products that contain SLS and SLES. Some soaps have concentrations of up to 30%, which the ACT report called "highly irritating and dangerous".
Shampoos are among the most frequently reported products to the FDA. Reports include eye irritation, scalp irritation, tangled hair, swelling of the hands, face and arms and split and fuzzy hair. This is highly characteristic of sodium laureth sulfate and almost definitely directly related to its use.

SASTOJCI KOMERCIJALNE KOZMETIKE
Koža je naš najveći organ. Iako se čini dosta debelom i sastoji se od mnogo slojeva, kroz nju vrlo lako prolazi alkohol i ulje. Upravo iz tog razloga mnogi kozmetički proizvodi imaju u sebi alkohol i ulje – da bi pomoću njih i ostali sastojci lakše prodrli u kožu.

Triclosan, čest sastojak zubnih pasta i sapuna (posebice antibakterijskih), lako se upija u tijelo. Istraživanje u Švedskoj pokazalo je njegovu prisutnost u majčinom mlijeku (kada su dojilje koristile proizvode koje ga sadrže).
Sastojak paraben može uzrokovati rak dojke jer je u velikim količinama pronađen kod žena koje su oboljele od ove bolesti. Parabeni se mogu naći u mnogim proizvodima, pa stoga i ne čudi da korištenje tih proizvoda od mladosti zapravo uzrokuje nakupljanje ove tvari u organizmu, što dovodi do tumora. Parabena ima u ruževima za usne, losionima, kremama za samotamnjenje, hidratantnim kremama, kremama za sunčanje i mnogim drugim proizvodima. Paraben se krije u nazivima metilparaben, etiparaben i mnogim drugim, pa je dobro izbjegavati proizvode na kojima piše da sadrže bilo koji od tih sastojaka.
Mineralna ulja također donose mnogo više štete nego koristi jer začepljuju pore.
Ftalati su vrlo štetni jer uzrokuju probleme s jetrom, bubrezima i reproduktivnim organima. Najgora je stvar što se oni često nalaze u dječjoj kozmetici, a djeca su posebno osjetljiva grupa.


Neke otrove ne možemo izbjeći, ali si možemo pomoći da ih izbacimo iz organizma, za neke imamo zamjenu u kuhinji, vrtu ili livadi.
Imam nekoliko recepata za prirodnu i jeftinu osobnu higijenu, za detoksikaciju i prirodne lijekove pa ću ih podijeliti s Vama.

PASTA ZA ZUBE
3 žlice sode bikarbone, ½ žlice soli, 2 žlice glicerina, nekoliko kapi et. ulja paprene metvice
Miješati sodu i sol, dodati glicerin do dobivanja paste, umiješati etertično ulje i spremiti u bočicu na potisak.

PEELING ZA LICE I TIJELO
1 žlica soli, sok 1 limuna
Istrljati vlažnu kožu i isprati. Koristiti 1-2 puta tjedno.

SAPUNIKA
U tradicionalnoj medicini sapunika je upotrebljavana za neke kožne bolesti. Lišće je bogato prirodnim sastojcim koji stvaraju pjenu koja je idealna za čišćenje kože. Ekstrakt sapunike se koristi u kozmetici za čišćenje, odstranjivanje šminke i u šamponima.

ŠAMPON OD SAPUNIKE
2 šalice destilirane vode, 1 ½ osušeni korijen sapunike narezan na komadiće, 2 žlice verbene i/ili mačje trave (verbena se koristi zbog citrusnog mirisa a mačja trava potiče zdrav rast kose)
Zakuhati vodu, dodati sapuniku i kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta. Skinuti s vatre, dodati biljke i pustiti da se ohladi. Procijediti i staviti tekućinu u tamnu bocu. Potrebno je iskoristiti u roku od 8-10 dana – dovoljno za 6-7 šamponiranja.

ŠAMPON OD SAPUNIKE 2
1 žlica korijena sapunike, 1 žlica suhog cvijeta kamilice, 1 šalica vode, 5 kapi et.ulja ružmarina
Zakuhati vodu, dodati sapuniku i kamilicu i kuhati pokriveno 20 min. Maknuti s vatre i pustiti da se ohladi. Procijediti tekućinu i uliti u boci, dodati eterično ulje ružmarina, protresti ispremiti na hladno i tamno mjesto.

KORIJANDER
Voda i hrana koju konzumiramo puna je teških metala. Teški metali nakupljaju se u tijelu i otežavaju rad svih organa. Čak je utvrđeno da se neke patološke bakterije „omotaju“ teškim metalima pa nikakva terapija antibioticima ne pomaže da ih se riješimo. 400 mg korijandera dnevno može u velikoj mjeri očistiti teške metale iz tijela u roku od 2 tjedna.

PESTO OD KORIJANDERA
1 šalica svježeg korijandera sa 6 žlica maslinovog ulja blendati dok se korijander ne usitni, dodati 1 češanj češnjaka, ½ šalice orašastih plodova (lješnjak, orah, badem), 2 žlice limunovog soka i miksati dok se ne pretvori u grudastu paštetu (po potrebi dodati malo tople vode).

ČIŠĆENJE JETRE
Kuhati bez začina mrkvu, peršin, celer, blitvu i brokule da bude u isto vrijeme gotovo. Juhu (zajedno sa povrćem) posoliti u tanjuru tek toliko da nije bljutavo. Može se dodati posebno kuhana integralna riža, integralni kruh i bijela riba. Uz to piti puno vode preko dana ili cijediti naranču i dodavati vodi. Tretman traje 15 dana.
Trajno izbaciti mlijeko i ocat iz prehrane. Umjesto octa koristiti limun.

MAGNEZIJEV KLORID
Magnezijev klorid je nusproizvod kod proizvodnje soli. Drugi naziv je gorka sol te nigari. Pod nazivom nigari jeftino ga se može nabaviti u trgovinama vegetarijanske prehrane.
Osim što naš organizam magnezij dobiva iz biljaka, magnezijev klorid je jedini spoj iz kojeg naš organizam može iskoristiti magnezij.
Listiće nigarija možete stavljati u sokove, čaj, kavu i piti 3 puta dnevno.
Druga mogućnost je napraviti magnezijevo ulje  - rastopiti 50 gr.nigarija u 1 l destilirane vode i umasirati si u tijelo (cijelo tijelo ili samo dijelove tijela)ili staviti u spray bocu i nasprejati se. U početku vas može svrbjeti koža nakon sušenja tekućine (kao kad izađete iz mora i osušite se bez tuširanja) no nakon nekog vremena se naviknete. Poželjno je uzeti si malo vremena i dopustiti koži da što više magnezija upije.
Možete dodati listiće nigarija u kadu za kupanje ili u lavor i močiti noge.
Magnezij je potreban tijelu za izgradnju kostiju i zuba, za živčana vlakna, za mišiće i srce. Liječnici pogrešno oboljelima od osteoporoze prepisuju kalcij. Odnos kalcija i magnezija u kostima je kao odnos cigle i cementa na građevini, kalcij je gigla a magnezij cement. Ako nedostaje cement zgrada će se srušiti, tako i kosti postaju sve krhkije dodavanjem kalcija. Veće količine kalcija potrebne su organizmu kada raste, no kada postigne maksimalni rast tada bi trebalo smanjiti uzimanje kalcija.
Dakle magnezij je potreban za liječenje i prevenciju osteoporoze, karijesa, za srce, protiv grčeva u mišićima, za izgradnju živaca.

ETERIČNO ULJE SMILJE
1. Reumatoidni artritis
50 ml ulje suncokreta, 20 kapi et.ulje rimska kamilica, 5 kapi et.ulje papar ili
50 ml ulje suncokreta, 10 kapi et.ulje smilje, 10 kapi et.ulje rimska kamilica
- bolne zglobove i otekline mazati uljnom mješavinom 2x dnevno
2. Psorijaza – nakon tuširanja nanijeti na kožu mješavinu: 50 ml suncokretovo ulje, 10 kapi et.ulje smilje, 5 kapi et.ulje geranij
3. Za iskašljavanje – 2 žlice bademovog ulja, 3 kapi et.ulje eukaliptus, 3 kapi et.ulje smilje, 3 kapi et.ulje tamjan, nanijeti na prsa
4. Upaljene desni- 2 kapi et.ulje smilje, ½ žlice extrakt hamamelisa nanijeti četkicom na desni
5. Za prvu pomoć- može ići kap po kap na otvorenu ranu
6. Za tamne kolutove ispod očiju-nekoliko kapi u ulje makadamije ili shea maslac
7. Za slabe vene- u nekom nosećem ulju, mješavinu treba samo nanijeti ne masirati
8. Za ožiljke-u nosećem ulju stare ožiljke ublažava za 6 mj. Na svježu ranu ožiljak se minimalizira

TINKTURA LISTA CRNOG RIBIZA
Pripravci lista prije svega su poznati za liječenje upalnih bolesti: reumatoidnog artritisa i alergijskih tegoba (alergijski rinitis).
Protuupalno djelovanje lista crnog ribiza razlog je široke upotrebe kod svih tegoba gdje dolazi do pretjerane i nekontrolirane aktivacije imunološkog sustava. Osim u te dvije navedene grupe bolesti, koristi se i kod autoiumunih bolesti, poput autoimunih bolesti štitnjače. Zanimljiva kombinacija protuupalnog i antidijaroičnog djelovanja (protiv proljeva) djeluje blagotvorno i kod tegoba poput upalnih bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti.
Tinktura se izrađuje tako da u bocu sa uskim grlom ubacimo listove, nadopunimo nekom voćnom ili žitnom rakijom i zatvorimo bocu (omjer listovi 1:5rakija). Treba stajati na svjetlu 3 tjedna uz povremeno miješanje (mućkanje), nakon toga procijediti i spremiti. Pije se 2-4 ml 3x dnevno.

OTAPANJE KAMENA U BUBREGU
7-8 listova bršljana, 1 l domaćeg (prirodnog) bijelog vina, 1 kg šećera. Kuhati na laganoj vatri dok ne ukuha na 4-5 dl, uzimati 1 čajnu žličicu dnevno. Kamen se rastapa u roku od 3-4 dana pa ako ne želite toliko velike količine, možete recepturu prepoloviti.

Re:Iz Kuhinje, Vrta i Livade 10 years, 10 months ago #385

  • teuta
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 146
  • Karma: 6
KOPRIVA - HRANA I LIJEK

Kopriva (Urtica dioica L. - Urticaceae) je samonikla biljka koja raste na zapuštenim mjestima kao korov. Listovi i peteljke su pokriveni žarnicama, i zbog toga ih je jako neugodno dodirnuti, jer izliju oštar sok na kožu. Kopriva se od davnina koristi kao hrana i lijek. Još su je stari Egipčani uzgajali i koristili kao povrće, a u doba Grka koristila se kao svježa biljka za masažu protiv reumatskih bolova. Poznata je narodna izreka "Neće grom u koprive", a germanskoj mitologiji kopriva je simbol boga munja.

Povijest
Prvi povijesni zapisi o koprivi mogu se naći u I. stoljeću, kada se koristila kao lijek protiv opće slabosti te kao sredstvo za "čišćenje" organizma. Plinije piše kako mlada kopriva u proljeće daje dobru i zdravu hranu koja cijelu godinu čuva od mnogih bolesti, a spominje se i u Hipokratovim i Horacijevim zapisima. Navodno su je zbog njezina poznatog žarenja Cezarove trupe upotrebljavale za "održavanje topline" te kao lijek protiv artritisa i reume.

Primjena
Djelotvorno olakšava reumatične tegobe (antiflogistik) što se vjerojatno temelji na sprečavanju nastanka prostaglandina. Bitno se umanjuje bol, kako pri kretanju tako i u mirovanju. Urtikacija, peckanje tijela koprivom kako bi se potaknuo krvotok i umanjili reumatski bolovi, stari je ruski običaj.Zbog željeza primjenjuje se kod slabokrvnih osoba jer utječe na stvaranje većeg broja crvenih krvnih zrnaca. Zaustavlja i krvarenja pa se primjenjuje kod prejakog menstrualnog krvarenja, povraćanja krvi i krvavog kašlja. Djeluje protiv proljeva i pomaže kod hemeroida.
Korijen koprive pomaže kod otežanog mokrenja zbog povećane prostate. Lektini i polisaharidi iz korijena utječu na metabolizam hormona testosterona. Ekstrakt korijena koprive inhibira enzimsku aktivnost u prostati, a inhibirajuće djeluje i na vezivanje proteina na receptore.Znanstveno je dokazano da može sniziti sadržaj šećera u krvi pa se često upotrebljava u čajnim mješavinama kod povišenog šećera. Velike količine vitamina A, mineralnih soli, biljnih hormona i enzima sekretina čini koprivu sjajnom za proljetne i jesenske kure čišćenja.
Čaj pročišćuje krv pa je koristan kod kožnih bolesti, bubuljica i akni. Veliku primjenu ima i u kozmetičke svrhe, te se ekstrakt korijena nalazi u proizvodima protiv otpadanja kose, a također potiče lučenje mlijeka u dojilja.

Upotreba
List koprive koristi u modernoj fitoterapiji se za drenažu (čišćenje) bubrega, a koristi se infuz (čaj) lista tijekom tri tjedna.
Preporučuje se kao dodatna terapija kod oslabljenog organizma, anemije i čestih mokraćnih infekcija. Za infuz 3 - 5 grama suhog lista koprive prelije se sa 250 mL kipuće vode i ostavi se poklopljeno deset minuta. Infuz se priprema svjež, a pije se tri puta na dan, najčešće nakon obroka tijekom više mjeseci (do pola godine).

Korijen koprive preporučuje se ne samo kod adenoma prostate, nego i kod akutnog ili kroničnog prostatitisa, zajedno s drugim načinima terapije, uz uroantiseptične biljke poput medvjetke (Arctostaphylos uva ursi) i protuupalnih biljaka poput zlatnice (Solidago virgaurea).
Za čaj se 6 g suhog korijena doda u 300 mL ključale vode i kuha deset minuta. Makne se s vatre i ostavi još 5 - 10 minuta te potom procijedi. Pije se topao nakon obroka, tri puta na dan. Pije se oko tri mjeseca, uz redovite kontrole kod liječnika specijalista. Kopriva se ne smije koristiti neprokuhana jer može oštetiti bubrege.

Naši je stari recepti često spominju i može se pripremiti na mnogo načina kao i svako povrće, najčešće kao zamjena za špinat. U cijeloj je Europi poznata juha od koprive, jedino jelo u kojem kopriva ima glavnu ulogu. Dodaje se sirevima, pudinzima, a varivo od koprive je jelo kojim se u Škotskoj slavi dolazak proljeća. Često se poslužuje i tjestenina punjena koprivom, a od slatkih jela štrudla od koprive i sira. Za upotrebu u kulinarstvu koriste se upravo vršci koprive, što znači gornja četiri lista.
U mladim listovima koprive ima dvadeset puta više C vitamina nego u zelenoj salati i dodavanjem nasjeckanih listova obogaćujemo salatu, a da ne štetimo njenom okusu. Kopriva se uvijek mora kratko prokuhati da bi se uklonila opasna mravlja kiselina, a isto tako i kremična kiselina koja u većim količinama može biti štetna za bubrege. Kopriva raste na skrovitim, zapuštenim mjestima. Najvrednija je od ožujka do svibnja, ali može se brati cijele godine, budući da nakon košenja ponovno stvara mlade vrške.

Re:Iz Kuhinje, Vrta i Livade 10 years, 10 months ago #395

  • teuta
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 146
  • Karma: 6
MASLAČAK

Zlatne glavice maslačka u proljeće poput zlatnog tepihaprekrivaju livade. Maslačak – porijeklom iz Europe i sjeverne Azije sa svojim zlatnožutim cvjetovima odavno je eć osvojio svijet.
Zbog svog izrazito aromatičnog gorkog okusa ovoj biljci nadjenuli su mnoga imena: gorko zelje, radič, žutenica, mlječnjak (zbog gustog bijelog soka), a mnogi su ga liječnici slavili kao neobično dragocjenu biljku koja povećava apetit.
Prava mala zlatna ljekarna koja nam je nadomak ruke, baš u proljeće kada je organizmu mnogostruko potrebno vratiti snagu, naročito nakon gripe i drugih prehlada i viroza koje caruju u zimskim mesecima.
Iako je isprva prepoznat i cijenjen kao diuretik, vremenom se uvidjelo da maslačak djeluje na organizam savršeno harmonično – osim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca maslačak pročišćava krv, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti.
„Korijen maslačka prvi je na popisu namirnica koje pospješuju oporavak jetre“ piše farmakolog dr. Daniel Mowrey.
Prema tvrdnjama dr.Leunga brojna su klinička ispitivanja dokazala učinkovitost maslačka u liječenju upale pluća, bronhitisa i upala gornjih dišnih puteva.

Svima je poznato da se od maslačka prave vrlo ukusne salate te ga već više doživljavamo kao povrće nego kao divlju biljku.
Često se njegovi listovi i cvjetovi kuhaju kao zdrava lešo hrana, a također se miješaju sa špinatom, blitvom i ostalim povrćem.

Ali maslačak nije samo povrće – on je vrlo ljekovita biljka pa se koristi za liječenje i kao čaj. U tu svrhu kuhaju se stabljike i listovi zajedno s korijenom. Biljka je to koja se koristi svaki dio zasebno ili sve zajedno, prema potrebi i prema želji. Sve osim sjemenki. No ipak s određenom dozom opreza glede pretjerivanja jer kao i svaka ljekovita biljka nije dobro pretjerati u upotrebi. Gorka tvar taraksacin, koja je ujedno i ljekovita, može izazvati proljeve i smetnje u srčanom ritmu naročito stariji listovi koji imaju u sebi najviše gorčine. Mali listovi prije razvitka cvjetne glavice, potpuno su bezopasni.

Nekad su seljaci brali u jesen korijenje i zakopavali ga u pijesak pa su iz takvog korijenja rano u proljeće nikuli hrskavi blijedi listovi posebno ugodnog okusa.

Poznati narodni liječnik Sadik Sadiković iz Ljubuškog 1928 god. je napisao : Treba tri do četiri tjedna dnevno piti po 3-4 žlice iscijeđenog soka iz svježe biljke i korijena i to 2 žlice na 1 šalicu kozjeg mlijeka s jednom malom žlicom meda. Popiti ujutro prije jela a kroz dan još 1-2 žlice. Pićem svježe iscijeđenog soka od maslačka popravlja se narušeno zdravlje i tamo gdje je svaka nada bila izgubljena. Ovaj sok čisti i jača krv te se osobito preporuča osobama bolesnim na jetri, bubrezima, mjehuru, sezeni i svakovrsnim groznicama, te slabokrvnima. Dobar je lijek i protiv reume, glavobolje i čireva pošto izlučuje sve otrovne i nezdrave čestice iz tijela kroz mokraću. A uz to još dobro čisti i sluznicu pluća, želuca i crijeva.

ČAJ
2 -3 žlice svježe biljke (korijen, list) umiješati u ½ litre vrele vode i ostaviti 10-15 min. Piti do 3 šalice dnevno.
ČAJ OD KORIJENA

Čajnu žličicu korijena staviti u četvrt litre vode, kad zavri smanjiti vatru i kuhati 10-tak minuta. Jača srce i funkciju tankog crijeva te pojačava vitalnost.

SOK
Od svježe biljke istisnite sok, 2-3 žličice dnevno.
OBLOZI

Od isjeckanih listova i cvjetova, protiv čireva i kožnih bolesti
U narodu se vjeruje da mliječni sok od maslačka liječi bradavice.

Re:Iz Kuhinje, Vrta i Livade 10 years, 10 months ago #428

  • teuta
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 146
  • Karma: 6
BAZGA

OSTALI NAZIVI : zova, baz, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, abda, aptika,
Farmakopejski naziv : Sambuci flos
POVIJEST : Sambucus dolazi od grčkog sambyx , naziv za crvenu boju olovnog spoja minija , na koju naliči crveni sok plodova. Racemosus znači grozdast, oblik cvjetova i plodova. Ebulus je rimsko ime ove vrste bazge
Kod starih naroda bazga je bila simbol smrti i rođenja, služila za zaštitu od zlih sila, ali i saveznica vještica. Vjerovalo se da je spaljivanje drveta bazge predznak smrti. Prema narodnom vjerovanju bazga je povezana sa Podzemnim svijetom; svirala napravljena od bazge ( zove ) mogu po narodnom praznovjerju prenositi poruke s Onog svijeta, odnosno da netko preko nje oglašava Donji svijet, te da njenu krošnju nastanjuju duhovi. Vjerovalo se da grančica bazge u džepu štiti od reume. Vino od bazgovih bobica ( koje je uistinu dosta jako ) smatralo se vilinskim pićem: onaj tko bi ga popio, navodno je sticao moć da vidi vile i s njima komunicira. Do kraja XIX stoljeća vinu od bazgovih bobica bilo je mjesto na londonskim ulicama, gdje se u hladnim zimskim danima ( i noćima ) prodavalo kako bi osvježilo i ugrijalo putnike i radnike.

Kao ljekovita biljka koristila se još u doba Hipokrata, Plinija, Galiena, Heraklija.
U starom Rimu žene su bojale kosu sokom od zrelih bobica – gnječile su tamnoljubičaste bobice i tako dobivale sok koji je davao njihovoj kosi lijepi crvenkasti refleks.
OPIS : Bazga spada među najstarije i najljekovitije bilje naših krajeva i Europe. Bazga je također jestiva, odnosno neki njezini dijelovi.
Stablo (grm) bazge raste 3 do 10 metara u visinu, listopadno je to drvo, kora je debela i svijetlosive boje.
Grane su šuplje i drvenaste, ispunjene su mekanom srži.
Listovi su svijetlozeleni i perasti, jajasti i ušiljeni.
Cvjetovi su dvospolni mirisni ( jak i intenzivni miris) sastavljeni štitci, bijele ili žućkaste boje.
Cvate od travnja do lipnja. Iz cvjetova nastaju oprašivanjem plodovi koji su u početku zelene boje, pa prelaze u ljubičastocrvenu da bi na kraju postali potpuno crni.
Plodovi su bobe veličine 3-6 mm sa po 3 sjemenke i sadrže sočan crveni sok.
Staništa su joj šumske čistine, rubovi šuma, uz putove uz naselja. Voli dosta svjetla, vlažnu i propusnu zemlju, a najlakši način razmnožavanje je korijenskim izdancima i poluzrelim reznicama ljeti. Često se sama zasijava sjemenom.

Ljekovite sastojke naći ćemo u svim dijelovima biljke.
Bazga sadrži cijanogenetski heterozid sambunigrozid koji ima dosta jako antivirusno djelovanje, uzrokuje znojenje, zatim flavonski heterozid rutozid, eterična ulja, tanin, smolu, invertni šećer, organske kiseline, antocijan, holin i vitamin C. Kora i list sadrže i alkaloid sambunigirin i purgativne smole. U cijeloj biljci ima željeza, kalija i natrija, a u plodovima jabučne kiseline,.
Crvena bazga tjera snažno izdanke iz žila i panja. Crvena bazga je češća na čistinama i sječinama i šumskim požarištima, javlja se i u planinskim šumama, najčešće u pojasu miješane bukve i jele. Traži sunčane položaje iako dobro podnosi i zasjenu.

Crna bazga je otporna na niske temperature, voli vlažna i humozna tla, duboka zemljišta bogata dušikom. Susrećemo ju u šikarama, živicama, na rubovima šuma, šumskim sječinama a ide do 1200 mnv.
Abdovinu nalazimo često u većim skupinama na šumskim čistinama, uz putove, živice bogate humoznim zemljištima. Raste do 2 metra u visinu. Trajna je zeljasta biljka. Cijela biljka ima jako neugodan miris, a posebno cvjetovi koji tjeraju insekte (uši, stjenice, muhe), gorkog je okusa, jedno korijen nema ni okus ni miris.

PRIMJENA i SAKUPLJANJE: Kora se sakuplja u proljeće ili ujesen, ima istu vrijednost kao i cvijet, bere se s debljih grana, upotrebljava se njezin srednji – zeleni sloj. Prije upotrebe gornja se kožica sastruže i baci.
Lišće se bere kad se potpuno razvije. Svježe stučene listove stavljati na bolna mjesta kao oblog. Lišće je djelotvorno kao oblog kod hemoroida.
Cvjetovi potkraj proljeća dok se nisu posve rascvali, kada se cvijet trusi – rasipa – nije za uporabu, također kod sušenja cvijet ne smije promijeniti boju. Plodovi se beru u kasno ljeto. Od kore, plodova i cvjetova priprema se čaj, sirup i ekstrakt.
Bazga se uzgaja i kao ukrasno drvo, u obliku živica ili malih šumica.
Služi kao diuretik – sredstvo za pojačano izlučivanje urina, te kao laksativ, ali i kao diuretik i laksativ istovremeno. Bazga se pokazala dobra u liječenju i ublažavanju HIV-a, naročito plodovi crne bazge.

RECEPTI:
Doza za pripravljanje čaja je otprilike 2,5 grama; 2 čajne žlice - na 1 šalicu vrele vode. Po mogućnosti čaj piti vruć, više puta tijekom dana po 1-2 šalice. Čaj pospješuje znojenje i pojačava bronhijalnu sekreciju. Naročito je djelotvorna kod prehlada za pospješivanje pojačanog znojenja. Zaslađuje se medom ili sirupom od višnji. Na isti način se spravlja čaj od smjese 4 grama cvijeta bazge i po 3 grama cvijeta lipe i kamilice.

Za jače izlučivanje mokraće uzima se po 30 grama cvjeta bazge, ploda peršina i kleke (Juniperus), te 10 grama morača. Tri žlice ove mješavine politi s pola litre kipuće vode, poklopiti i ostaviti preko noći. Pije se tri puta dnevno po jedna čaša prije jela.

Za lakše iskašljavanje sluzi uzima se po 30 grama cvjeta bazge i podbjela, te po 20 grama cvjeta bijelog sljeza i morača. Tri žlice ove mješavine politi s 400 grama kipuće vode, poklopiti i nakon dva sata piti toplo svakih dva sata po jednu veliku žlicu.

Protiv «velikog kašlja» uzima se po 20 grama cvjeta bazge, rosulje, lista pitomog kestena, bokvice i majčine dušice. Tri velike žlice smjese politi s 400 grama kipuće vode, poklopiti i poslije dva sata piti toplo na svaka dva sata po jednu veliku žlicu.

Za liječenje konjunktivitisa koristi pet dekagrama suhog bazginog cvijeta koji se potopi u hladnu vodu – u količini 1 litre vode, ostavi tako desetak minuta, zatim se postepeno zagrijava i kad provrije, izmakne se i ostavi poklopljeno petnaestak minuta i zatim procijedi. Na oči treba stavljati oblog od mlakog čaja. Inače, ovako pripremljen čaj može se i inhalirati ukoliko je upaljeno grlo ili su oštećene glasnice.

Protiv upale krajnika sok od bazge se koristi u mnogim kulturama, upravo zbog njenog protuvirusnog djelovanja, a ujedno pomaže kod gripe.

Za preznojavanje kod vrućice dovoljan je i mlačan čaj od bazgina cvijeta jer sadrži tvari koje pospješuju znojenje: dvije čajne žličice cvijeta preliju se s 1/7 litre vrele vode, poklope i nakon desetak minuta procijedi i pije tijekom dana gutljaj po gutljaj.

Tonik od bazgovog cvijeta:
Staviti 2 kg šećera i 2 narezana limuna u tavu s 2 litre vode. Zagrijavati dok se šećer ne otopi , rashladiti i preliti preko 25 cvjetova. Pokriti sve i ostaviti stajati 2 dana , procijediti i razrijediti s vodom u omjeru 1:3.

Marmelada od bobica
Potrebno je 2 kg koje treba zgnječiti ili bolje propasirati te kuhati u malo vode uz dodatak pola kile šećera. Kada veći dio tekućine ispari smjesu spremiti u staklenke. Marmelada je ukusna i zdrava, naravno !

Pjenušac od bazge
Potrebno je 20 velikih cvjetova bazge, 1,4 kg meda, ¼ litre kvalitetnog vinskog octa i 3 na ploške narezana limuna, sve staviti u 15 litara vode. Sve zajedno se ostavi na suncu par dana. Nakon četvrtog dana bi trebalo provrijeti. Tada se procijedi a tekućina ne smije doći u dodir s metalom, puni se u sterilizirane boce (flaše). Boce se poslože uspravno u tamnim i hladnim prostorijama, ponekad se nakratko otvore da se smanji pritisak. Nakon otprilike 42 dana - 6 tjedana – može se konzumirati. Ukoliko je prekiselo (ispalo prekiselo) još uvijek se može koristiti kao aromatizirani ocat….

Bazgino vino:
Potrebno je 1 litra ! cvjetova bazge,
2,25 kg šećera,
1,35 kg grožđica,
1 paketić kvasca,
13,3 l vode.
Cvatove bazge koji su ubrani po suhom i sunčanom vremenu odvojiti od peteljki, staviti u plastično vjedro posipati šećerom i zaliti vodom. Dodati aktivirani kvasac, vinari znaju kako se to radi. Vjedro pokriti polivinilskom folijom i ostaviti stajati 9 dana na miru, u toploj prostoriji. Nakon toga procijediti mošt , dodati mu grožđice i uliti u odgovarajuću hrastovu bačvicu. U hladnom i tamnom podrumu lagano vrenje (tiho vrenje) će trajati šest mjeseci. Tada vino preliti u čistu posudu, profiltrirati i puniti u boce. Nudi se u svečanim prigodama. Njegova svijetložuta boja i delikatan okus to zaslužuju !

Čaj od abdovine za jače mokrenje, neredovitu stolicu i bolesti živaca:
Uzme se 4 grama plodova abdovine i 1 dl vode, plodove kratko prokuhati i poklopiti. Ostaviti stajati poklopljeno pola sata i procijediti; pije se 1 – 2 šalice dnevno.

Sirup od abdovine za jesensko čišćenje krvi : potrebno je 1 kg svježih plodova abdovine i 4 žlice meda; bobe zgnječiti ( propasirati) i ostaviti poklopljene 4 dana da provrije; kad se sok razbistri procijediti i zasladiti medom. Uzima se 3 puta dnevno po jušna žlica sirupa PRIJE jela.

Čaj od abdovine za čišćenje jetre i reguliranje funkcije mokraćnih organa :
Potrebno je 2 grama lišća i dl vode; kipućom vodom prelije se lišće i poklopi, odstajalo nakon pola sata i procijeđeno, pije se šalica čaja ujutro i pola sata prije večere.

Protiv tegoba reume - kupke od korijena abdovine – 1 kg korijena abdovine, 5 litara vode; usitnjeni korijen abdovine kuha se na laganoj vatri 2 sata, procijedi i u toj tekućini namaču se i polijevaju oboljele noge.
Kao mikocid kod gljivičnih bolesti prstiju i nogu , za liječenje bradavica savjetuje se stavljanje obloga od kaše ploda abdovine. Korijen je uz to laksativ kojim se potiče pražnjenje crijeva a uz to i diuretik. Veća količina od propisane izaziva glavobolju, mučninu i povraćanje !!!

Abdovinu ne smiju uzimati osobe sa žučnim komplikacijama, osobe slabog želuca i aktivnog čira na želucu. Ne pijte rakiju od abdovine !

Ulje od bazge : kao kozmetičko sredstvo : potrebno je 250 mml bademovog ulja koje se lagano zagrije ali ne smije zavrijeti, dodaju se cvjetovi bazge te se sve zajedno na sasvim laganoj – tihoj vatri ostave otprilike pola sata. Nakon toga se ulje procijedi i stavi u staklenku.
Koristi se za tijelo ili za kupanje, kožu će učiniti glatkom.

Bazga (naročito crna) sadrži dva sastojka koji aktivno djeluju protiv virusa gripe. Pored toga, ti sastojci sprečavaju virus u napadu na staničje dišnog sustava.
Patentirani izraelski lijek «Sambucol» koji je izrađen na osnovi crne bazge uspješno djeluje protiv različitih vrsta virusa. Taj lijek, a i sami sastojci bazge djeluju na jačanje imuniteta, preliminarna istraživanja su pokazala da ovaj lijek odnosno aktivni sastojci u određenoj mjeri djeluju i na viruse npr. Epstein-Barrova virusa, virusa herpesa pa čak i HIV-a. Danas se taj lijek može pronaći i izvan Izraela.
No, ako se i ne može do tog lijeka, tu je uvijek pri ruci bazga, uvijek može pomoći čaj pripravljen od same svježe biljke (ili osušenih dijelova biljke.)

Re:Iz Kuhinje, Vrta i Livade 10 years, 9 months ago #451

  • teuta
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 146
  • Karma: 6
KAMILICA – smiruje i njeguje
Drugi nazivi: titrica, kamomila, maternjak, kokotnjak, bijela rada, milica, jarmen, zimski komoračić, žabljak, gamilica i još mnogi drugi
Kamilica je prva biljka na koju trebate pomisliti kad se spomene riječ utjeha, ona će vas zakriliti svojom majčinskom energijom. Ako ste u tuzi, boli, ljutnji, preosjetljivi ili razdražljivi, dopustite joj da vas nježno i sa puno razumijevanja primi u svoje majčinsko krilo.

Zapamtite :
blag i nježan čaj od kamilice će smiriti nadražen želudac ali jak čaj će vas natjerat da sve izbacite van. Dakle mudro sa dozama!
Kamilica se nikad ne smije kuhati već samo popariti ( preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji).

Kod branja bilo koje biljke je važno poštovati biljku i pokušati ju što manje oštetiti, nikako ne čupati sa korjenom!!! Također bi bilo razumno kad beremo cvijet imati na umu da trebamo ostaviti bar 1/3 cvijeta neobrano jer će se tako biljke koje se razmnožavaju sjemenom moći dalje razmožavati a mi ćemo i sljedećih godina moći uživati u poklonjenom bogatstvu koje nam pruža priroda.
Stanište i rasprostranjenost: Raste kao korov na pjeskovitim tlima, uz puteve, pruge i nasipe, na neplodnom, neobrađenom zemljištu, te vrlo često na poljima među žitom ali uvijek na suhim i toplim područjima voleći sunce i ugledajući se izgledom na njega.

Opis : Kamilica je biljka razgranate stabljike, visine od 20 – 50 cm. Ima uske kovrčaste listiće dvostruko ili trostruko peraste; pojedini stabljični ogranci nose glavice sa sitnim cvjetovima. Cvjetovi su tvoreni od 1 reda bijelih obodnih jezičastih cvjetova ( znanih kao latice) i žutih središnjih cjevastih cvjetova( znanih kao sredina, „lažni tučak“). Cvatište biljke je čunjasto, poprečnim presjekom šuplje. Cvijet je posebno ugodnog mirisa.

Sastav i aktivtivne tvari : Kalcij, sumpor, smola, gorke tvari, tanin, gumu, eterično ulje ( 4-15 ml/kg) tamnoplave boje koja potječe od spoja kamazulena.
Berba: Općenito se za lječenje koriste većinom samo cvjetne glavice brane po sunčanom i toplom vremenu, u lipnju i srpnju kada kamilica cvate. Suše se pažljivo u hladu. Neke tradicije preporučaju i branje cijele ili samo gornje trećine biljke koje se onda koriste isključivo za kupke. Ako berete samoniklu biljku vrlo je važno da raste na tlu koje nije zagađeno ili čak špricano ( što je čest slučaj sa kamilicom u žitnim poljima), nemojte si učiniti više štete nego koristi.

Upozorenje : Rijetka je ali moguća alergija na kamilicu, pogotovo ako je osoba već alergična na neku od biljaka porodice glavočika.
Osim toga kamilica je izrazito sigurna biljka koju se može redovito dugogodišnje koristitit.

Neizmjeran je niz tegoba kod kojih kamilica pomaže:
* izrazito je dobra za žene i djecu: nježan infuz će smiriti grčiće beba i bolove u trbuhu, kupanje u njenoj kupki umiriti će dermatitis dječice a bol od izbijanja zubića će se ublažiti smirivanjem upale sluznice. Majkama će pomoći kod ženskih tegoba i infekcija. Opušta glatke mišiće i pomoći će kod bolnih menstruacija. Umjesto tablete za bol pokušajte uzeti ½ male žličice u prah sitno samljevenog njenog cvijeta sa malo vode. Ovo će također pomoći kod glavobolje ili boli u želucu.
* pomaže kod nadimanja, poljeva, katara i bolesti želuca, upaljene sluznice želuca, loše probave, kamilica nježno potiče probavu a da ne izazove proljev zbog čega je podesna za tretiranje hemeroida ( koje možete i namazati kamiličinom masti).
* poznato je njeno umirujuće djelovanje na razdražljiva i ljuta stanja kod kojih se obmah treba posegnuti za njenim nježnim djelovanjem, ali vrlo je dobra i kod tuga, gdje je potrebna utjeha.
* umiruje živce i pomaže kod nesanice, nervoze, potištenosti, noćnim mora i hiperaktivnosti kod djece a svojim nježnim djelovanjem potpomoći će sniženju tlaka koji se povisio na nervnoj bazi.
* kod upale zbog mesa i afti pomoći će svakodnevno mućkanje njenog čaja u ustima
* izrazito njeguje nadraženu kožu, sa ranama, opeklinama, osipima, ubodima insekata. Kod dermalnih alergija kupanje u njenim kupkama, parenje i pranje tijela i lica u njenom infuzu smiriti će reakcije.
* vrlo važno djelovanje kamilice je da topao infuz potiče znojenje i bolji rad bubrega , na taj način skida se temperatura ali i potpomaže ljudima kojima se tekućina pretjerano zadržava u tijelu
* na upaljene oči staviti ćemo obloge od kamilice kuhane u mlijeku( zbog sunca, morske vode, klora u bazenu, prašine, konjuktivitisa), kod upale grla piti ćemo njen čaj, bolne noge ili one kojima treba posebna njega toćat ćemo u njenom jakom infuzu.
* u sezoni gripe podići ćemo imunitet preventivno pijući njen čaj, a nakon teških bolesti ili iscrpljenosti ponovo ćete naći svoj mir i naputiti baterije provodeći kuru kupki i oralnog uzimanja kamiličina infuza.
* još u antici uljem kamilice su se masirale neuralgije i traganja u udovima ( već tad su znali da je ona jak analgetik)

Kozmetička upotreba:
* ako imate perut i redovito nježno utrljavate kamiličino ulje u tjeme ne samo da ćete se vremenom riješiti peruti nego ćete i potaknuti rast kose
* ako vam je kosa beživotna i suha ( pogotovo kod plave kose) redovito ju poslije pranja prelijte sa kamiličinim čajem i nakon mj dana već će se vidjeti rezultati. Redovitom uporabom kosa bude nježna, mirisava, elastična i sjajna( ali malo i posvjetljena)
* ako niste zadovoljni izrazom lica ( pijte čaj od kamilice) ako niste zadovoljni kožom lica ( nečistoče, upalna stanja, beživotna koža, suha, bore) svakih par dana parite lice 10 min nad njenim čajem.
* napravite njegujući peeling mješajući prah njenih cvijetova, suhu palentu i bazno ulje ( može i maslinovo), utrljajte smjesu na mokro tijelo i poslje se samo isplahnite vodom ( bez deterženta) i koža će vam biti zahvalna.

Načini primjene :

Priprema infuza :
Vrhom punu 1-2 čajne žličice suhog cvijeta kamilice prelijemo sa ¼ litre kipuće vode i pustimo ga da kratko odstoji.

Dodatak za kupke :
2 pune šake kamilice ( cvijet i biljka) prelijemo sa par litara kipuće vode, ostavimo da stoji pola sata do par sati, projecedimo i dodamo vodi za kupanje. Ili u tkaninu stavimo biljku, zavežmo i stavimo u kadu punu vode. Puna ili djelomična kupelj jača živce, opušta i smiruje bolove u tijelu ( uključujući bolove u ustima, očima i glavi), potiče mokrenje.

Ulje :
Puna boca svježih ( u nedostatku može i suhih) glavica kamilice prelije se nekim kvalitetnim hladnoprešanim uljem ( može i maslinovo), ulje mora biti cca 2 cm preko zadnjeg ruba cvjetića. Ostavi se najmanje 3 tjedna na blagom suncu ili toplom mjestu. Svaki put kad prođete kraj boce ( tegle) protresite ju, a nakon zadanog vremena dobro procjedite i pohranite na hladno, mračno mjesto ( može u hladnjaku). Ovim uljem više puta dnevno mažite bolesnu kožu, masirajte bolne udove, masirajte vlasište, njegujte sa par kapi lice ili žličicu popijte za imunitet i smirivanje nervoze želuca, živaca, bolove u tijelu.

Tinktura:
Postupak je isti kao i kod uljnog mecerata samo što se umjesto ulja koristi kvalitetna domaća rakija. Koristi se na doze od 1-2 čajne žličice razrijeđene u pola čaše vode pogotovo kod menstrualnih bolova i pada imniteta. Ako želite oplemeniti svoj šampon prokuhajte par žlica tinkture da ispari alkohol i dobivenu tekućnu dodajte u šampon.
Prah:

Suhe glavice kamilice samelju se u prah, te se uzimaju sa vodom umjesto tableta za bolove. Od ovog praha možemo raditi peeling lica i tijela. Ako taj prah pomješamo sa medom i uzimamo 1-2 velike žlice, ujutro i navečer kroz duže vrijeme razrijediti ćemo sluz u dišnim putevima i lakše ćemo ju sa kašljem izbaciti van.

Ljekovito vino:
Šaku sviježih cvjetova stavimo u 1 l bijeloga vina, ostavimo tjedan dana dobro zatvoreno i potom procjedimo. Ovo ljekovito vino pijemo 1-2 čaše dnevno za sva stanja primjene ove biljke.

Re:Iz Kuhinje, Vrta i Livade 10 years, 9 months ago #486

  • teuta
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 146
  • Karma: 6
STEVIJA PRIDONOSI ZDRAVLJU LJUDI I PRIRODE

Stevija (Stevia rebaudianaBERTONI) višegodišnji je zeljasti grm iz porodice glavočika (Asteraceae), koji može narasti u vis i do 1 m.. Rod Stevia ima oko 150 vrsta, primejrice Stevia ovata, Stevia eupatoria, Stevia serrata i, dakako, Stevia rebaudiana, koja, za razliku od ostalih vrsta iz svog roda, sadržava značajne količine slatkih glikozida. Listovi stevije dugi su oko 5 cm, a široki oko 2 cm. Svježe lišće stevije ugodna je, slatkog okusa zbog glikozida steviozida, čiji je ekstrakt 200 - 300 puta slađi od šećera.

Podrijeklom iz Paragvaja stevija se danas uzgaja u Brazilu, Urugvaju, središnoj Americi, Izraelu, Tajlandu, Australiji, Japanu, Koreji i Kini. U drugim dijelovima svijeta stevija je niz godina, zahvaljujući američkom tvrdom stavu o “štetnosti”, zbog interesa velikih kompanija umjetnih zaslađivača i šećera, bila “zabranjena” biljka. Napokon, nakon 30 godina američka agencija za hranu i lijekove (FDA) konačno je promijenila stajalište i stevija od kraja 2008. godine više nije “zabranjena” biljka. Dobila je “GRAS-status” kojim se sastojci stevije (slatki glikozidi) smatraju sigurnim za uporabu, pa se mogu koristiti kao prirodni zaslađivači pića i hrane. Time će se konačno moći zamijeniti umjetna sladila (saccharin, aspartami i sl.). Nakon promjene tog stava, velike su američke kompanije osvježavajućih pića (Coca-Cola, Pepsi-Cola i sl.) obznanile da će ubuduće koristiti samo prirodni zaslađivač stevije, nakon čega je potreba za stevijom porasla u čitavom svijetu.
Steviju su inače stoljećima upotrebljavali Guarani indijanci u Paragvaju u medicinske svrhe i kao zaslađivač. Svakako treba naznačiti da je još 1922. godine stevija bila priznata u Hrvatskoj kao ljekovita biljka. Na žalost, trebalo je proći 80-tak godina da bi se u Hrvatskoj konačno počela uzgajati ta nedvojbeno korisna biljka.

Posušeno lišće stevije je oko 40 puta slađe od šećera. U listovima stevije nalazi se osam različitih glukozida, a najznačajni su steviozid, rebaudiozid A, rebaudiozid C i dulkozid, koji se ovisno o načinu uzgoja i sorti nalaze u lišću u različitim postocima i o tome ovisi koliko će biti “slatki”.

Primjena stevije

Prema novijim svjetskim istraživanjima stevija ima širok spektar primjene i može se koristiti u:
• juhama, umacima, raznim predjelima;
• salatama, jelima od sira, tjesteninama itd.;
• u konzerviranju povrća i voća umjesto šećera (jer ne fermentira);
• u proizvodnji sladoleda, keksa i kolača jer stevija ostaje stabilna i na 200 ºC;
• posušeno lišće stevije se može koristiti kao zaslađivač i dodatak u različitim mješavinama čajeva, kave, mlijeka, kakaoa, voćnim sokovima i ostalim pićima;
• osušeno lišće stevije kao dodatak hrani poboljšava probavu i ima važnu ulogu u odvijanju ostalih procesa u ljudskom organizmu;
• redovitim korištenjem stevije pospješuje se aktivacija enzima u cijelom organizmu, smanjuje se razina “lošeg” kolesterola (LDL-a) i nivo glukoze u krvi;
• stevija nema kalorija, glikemijski indeks (GI) = 0;
• odlična je za dijabetičare jer redovito uzimanje stevije stimulira rad gušterače (stvara se više insulina);
• učestalim korištenjem stevije smanjuje se visoki krvni tlak, pospješuje se prokrvljenost (mikro-cirkulacija krvi) u cijelom tijelu;
• poboljšava funkciju miokarda;
• stevija ima antiseptičko, antialergijsko i antimikrobno djelovanje (zbog anti-mikrobnog djelovanja stevija se koristi kao dodatak pastama za zube, a proizvode se i gume za žvakanje);
• jača regeneracijske procesu u organizmu;
• neutralizira toksine i pospješuje njihovo izlučivanje iz organizma (uključujući i radionukleide);
• usklađuje rad endokrinih žlijezda;
• stimulira digestivne i urinarne procese u organizmu;
• ekstrakt stevije povoljno djeluje na mnoge bolesti kože (kupke za “čišćenje” kože);
• korištenjem stevije reducira se ovisnost o alkoholu i pušenju itd.
• Generalna preporuka o doziranju pri korištenju stevije je 3-5 mg/kg/tt (tjelesne težine), ovisno o tome radi li se o čistom ekstraktu stevije (dorađeno) ili samo o prirodno samljevenome suhom lišću.

Istraživanja u Hrvatskoj
Klimatske prilike u Hrvatskoj omogućuju uzgoj stevije u kontinetalnom, ali posebice u mediteranskom dijelu. Istraživanja će, nadamo se, pridonijeti prepoznavanju vrijednosti te biljke od relevantnih subjekata čime bi se brzo mogla stvoriti nova vrijednost u hrvatskom gospodarstvu. Težište naših istraživanja bilo je tehnološke prirode, odnosno stvaranje preduvjeta za brže širenje stevije, a to je proizvodnja sjemena, kvalitetnih reznica i ispitivanje tehnologije uzgoja. Poznato je iz literature da sjeme stevije ima slabu klijavost (3-4 %), no mi smo na Zavodu za povrćarstvo uspjeli riješiti taj problem i klijavos povećati te je ona sada od 70 do 80 %.
Stevija je višegodišnja biljka, kada su klimatske prilike takve da se zimi temperatura ne spušta ispod 0 ºC. U protivnom, potrebno je biljke zaštititi od niskih temperatura ili unijeti u zaštićeni prostor. Biljka se može kvalitetno uzgajati oko tri godine, nakon čega je potreba obnova nasada. Prvi preliminarni rezultati pokazuju da se biljka može vrlo kvalitetno uzgajati i u kontinentalnom dijelu sjeverozapadne Hrvatske, jer je dala mnogo kvalitetnog lišća po stabljici, a organoleptička testiranja su pokazala visok postotak steviozida u lišću. Sušenjem i mljevenjem lišća dobiven je zeleni prah izuzetnih sposobnosti i postojane zelene boje. Steviju je moguće koristiti na taj način, kao i čisti ekstrakt ali se može napraviti i vodena otopina.

Kako se stevija uzgaja?

Sjetva-sadnja

Stevija se može uzgajati iz sjemena (sjeme→presadnica→sadnja) ili iz reznica. Koju od tih dviju mogućnosti izabrati ovisi o financijskim mogućnostima, odnosno logistici (zaštićeni prostori, laboratoriji i sl.).
Sjeme se sije u zaštićeni prostor i nakon 50-tak dana mala se biljka može presaditi u plastični lončić promjera 10 cm. U našim klimatskim uvjetima biljke stevije sade se na otvoreno polovicom svibnja, kada prođe opasnost od kasnoga mraza. Razmaci sadnje ovise o klimatskim uvjetima, malčiranju i načinu sadnje, a kreću se od 80-100 cm x 30-40 cm, čime se postiže sklop od 4-6 b/m2.

Tlo
Stevija je tolerantna prema tipu tla, ali najbolji rezultati se postižu na pjeskovito ilovastim tlima. Najvažnije je da tla budu ocjedita i da se voda ne zadržava oko korijena, jer može doći do truljenja. Na teškim tlima treba unijeti dosta organske mase, čime će se omogućiti dobar vodozračni režim u zoni korijena. Stevija podnosi kiselost tla od 4,5 do 7,5 pH, ali ne raste dobro na zaslanjenim tlima.
Gnojidba

Stevija ima relativno malu potrebu za hranivima u odnosu na druge povrtne kulture.

Navodnjavanje

Stevija ne podnosi konstantnu sušu, pa je ovisno o klimatu potrebno povremeno navodnjavanje
U izuzetno vrućim ljetima najbolje je navodnjavanje u razmacima 3-5 dana.

Kontrola korova

Stevija ne podnosi zakorovljeno tlo, jer ima relativno plitak korijen, pa je poželjno malčiranje ili povremeno mehaničko uklanjanje korova, ali treba paziti da se pri obradi ne ošteti korijen.

Štetnici i bolesti
Zbog njezina slatkog okusa štetnici nerado napadaju steviju, pa se ona čak sadi i međuredno sa povrtnim biljkama, jer repelentno djeluje na većinu insekata. Moguća je pojava nekih gljivičnih oboljenja, ali ako je biljka u dobroj kondiciji većih oštećenja neće biti.

Berba
Berba može biti jednokratna ili višekratna (biljke se podbiru u određenim razmacima). S berbom se obično započinje u kolovozu i završava prije prvih mrazeva. Prinosi se, ovisno o tehnologiji uzgoja, kreću od 12-14 t/ha zelenog lišća, što daje od 2-3 t/ha suhog lišća godišnje. Gustoćom sadnje 80 cm x 30 cm (4 b/m2), moguće je prema našim istraživanjima, dobiti oko 1,5 t/ha lišća u jednoj sezoni.
Želeći ubrzati širenje stevije i edukaciju, Zavoda za povrćarstvo proizveo je određenu količinu sjemena, koja će se moći nabaviti u prostorijama Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Svetošimunska 25. Dodatne informacije o steviji na tel. 01 2393 810.
Doc. dr. sc. Bruno Novak, Zavod za povrćarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
The following user(s) said Thank You: blesa
  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.57 seconds